Goede fotografen weten dat het daadwerkelijke schieten van de foto’s maar het halve werk is. Het nabewerken van de foto’s is net zo belangrijk. Om je nabewerking in Lightroom of een ander programma goed te kunnen realiseren heb je een goede videokaart nodig. Daar wil ik eigenlijk alleen maar een Nvidia GeForce kaart voor aandragen. Met een kaart van Nvidia GeForce weet je zeker dat je foto’s goed worden weergegeven. Niet alleen dat, ook kun je met Nvidia GeForce de mooiste schermopnames (screenshots) maken van je games! Iets dat veelal vergeten wordt, maar ook een vorm van fotografie is. En daar wil ik het over hebben.

Screenshots maken

Screenshots, in het Nederlands schermopnames, zijn dus foto’s die je kunt nemen in videogames. Je zet de grafische instellingen van je spel zo hoog als ze gaan, en je kunt zelfs ervoor kiezen om te supersamplen. Supersampling is je instellingen dusdanig veranderen om een nog hogere resolutie te krijgen dan je scherm eigenlijk aankan. Voor screenshots is dat natuurlijk handig. En dan is het de kunst om in je videogame te gaan ‘fotograferen’. Vind die mooie landschappen, die overzichten, de gezichten, en maak screenshots! Het is echt heel erg leuk als je het probeert. Je blijft fotograferen, zelfs als je thuis bent. Een Nvidia GeForce videokaart geeft je ook een mooie in-game overlay waarmee je goed kunt fotograferen en alles bij kunt houden.

Hoe editen?

Bij screenshots is het uit den boze om achteraf nog de afbeelding te gaan bewerken. Je moet voordat je de screenshot maakt dus een soort filter over de game heen leggen. Dit doe je bijvoorbeeld met ENB of SweetFX. SweetFX is de bekendste overlay die je helemaal zelf aan kunt passen. Je kunt de instellingen dusdanig tweaken dat jij precies het beeld krijgt dat je wilt, met kleuren, bloom, en andere instellingen. Maak je screenshot met je Nvidia GeForce overlay en je hebt gefotografeerd én bewerkt in één stap!

Screenshot contests door Nvidia GeForce

Er zijn heel screenshot wedstrijden, die georganiseerd worden door het Nvidia GeForce team. Ook jij kunt hier aan mee doen! Belangrijk is dat je een Nvidia GeForce kaart hebt natuurlijk. Je kunt je screenshots bij de Nvidia GeForce site uploaden en dan kunnen mensen er op stemmen. Er zijn echter ook groepen voor screenshot-liefhebbers op Steam of andere online fora. Je bent niet gebonden aan Nvidia GeForce om je liefde voor screenshots te laten zien. Ga en hervindt je liefde voor fotografie maar dan via je PC!