Bijna iedereen maakt tegenwoordig elke dag wel één of meerdere foto’s met zijn of haar smartphone. Door technologie die steeds verder ontwikkeld wordt, wordt het ook steeds makkelijker om zelf goede foto’s te maken. Echter is het resultaat vaak nog niet zo als bij een professionele fotograaf. Heb jij een nieuwe portretfoto nodig en wil je hier zelf mee aan de slag? Met deze tips maak jij zelf een mooie foto met je smartphone. 

Schone lens

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is iets wat vaak nog wordt vergeten. Wanneer je een goede foto wil maken met je smartphone is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lens schoon is. We gebruiken onze telefoon namelijk heel de dag door, wat er al snel voor zorgt dat de lens vies kan worden en je wazige foto’s krijgt. Zorg er dus altijd voor dat je de lens even schoonmaakt voordat je een foto maakt. 

Gebruik camera instellingen

Tegenwoordig zijn er steeds meer instellingen beschikbaar voor de camera op je telefoon. De meeste mensen kijken hier niet eens naar en weten alleen de flits te gebruiken. Maar door de juiste instellingen te gebruiken kun je een groot verschil maken in de kwaliteit van je foto. 

Sluitertijd

Kijk bijvoorbeeld eens naar de sluitertijd. Met een kortere sluitertijd heb je sneller een scherpe foto. Het kan dan echter wel zo zijn dat de foto onderbelicht wordt. Wanneer het donker is kan een langere sluitertijd van pas komen. Je moet hierbij dan wel erop letten dat de camera goed stil blijft om te voorkomen dat je een onscherpe foto krijgt. 

HDR

De HRD functie is erg handig wanneer het licht niet helemaal goed is voor een mooie foto. Met de HDR functie worden er eigenlijk meerdere foto’s gemaakt met verschillende belichting. Deze foto’s worden dan samengevoegd tot één foto zodat alle onderdelen van de foto goed belicht zijn. De camera moet je hiervoor wel goed stil houden. 

Zoomen

Inzoomen met een smartphone wordt over het algemeen afgeraden. Je foto wordt hierdoor namelijk onduidelijk. Wanneer je toch niet alles in beeld wil hebben, kun je beter achteraf de foto bijsnijden.